Sníte o velké kuchyni, která se stane královstvím vašeho vaření? Bude mít mnoho úložného prostoru, velkou pracovní plochu, moderní sporák a celou dominantou kuchyně se stane ostrůvek? Setkávám se s tímto přáním u mnoha klientů, ovšem po podrobném rozboru často zjistíme, že to není zcela ideální varianta. Je to i váš případ?
O ostrůvku můžeme uvažovat ve chvíli, kdy je v kuchyni mnoho prostoru, nebo je kuchyňský kout spojený s jídelnou či obývacím prostorem. V praxi je potřeba okolo kuchyňské linky dostatek prostoru a doporučuje se minimálně 120 cm - je to místo, kde za sebou pohodlně projdou dva lidé, nebo kdy vyklopíte dvířka od trouby a můžete se před ní lehce postavit.
Tento prostor doporučuji jak u řešení s ostrůvkem, tak v případě dvou souběžných kuchyňských linek či kuchyně ve tvaru U.
Pokud nám to prostor dovolí, vyzvídám od klientů jejich představy o tom, co by se na ostrůvku mělo odehrávat.
Při navrhování kuchyně musíme brát v potaz také zbývající část, tedy nejčastěji jídelní kout a obývací prostor. O toho se odvíjí, zda bude kuchyňský ostrůvek „symetrický“ (tedy bude možné k němu přistupovat ze všech části - ideální například u kuchyní ve stavu U), nebo zda bude tvořit optickou hranici, kdy bude na jedné straně pracovní plocha, která bude navazovat na barovou či jídelní část.
Když již známe využití kuchyňského ostrůvku, řešíme jeho zakomponování do prostoru. Nejčastější volbou je designové splynutí, to znamená, že ostrůvek i pracovní deska barevně a stylově korespondují se zbývající kuchyní a samozřejmě navazují na ostatní interiér.
Kuchyňský ostrůvek může být však také výraznou dominantou - zvýrazníme jej například kamenným obkladem, pokud máme prostor, můžeme pracovat s několika výškami pracovních a odkládacích ploch nebo kreativně využít úložné prostory. S ostrůvkem a celkově s pracovní plochou kuchyně souvisí vhodně navržené osvětlení, které je samozřejmou součástí mých návrhů.
S klienty vždy procházím jejich přání, ale také jejich zkušenosti. Například mít na kuchyňském ostrůvku varnou desku a na druhé straně kuchyně dřez, může být nepraktické - takovou situací je třeba slití brambor, kdy s hrncem plným horké vody musíte jít minimálně přes uličku až ke dřezu. Vždy proto zvažujeme všechny okolnosti, a to nejen estetické, ale také technické a ergonomické. V nejednom případě jsme došli k závěru, že než zvolit ostrůvek, bude lepší připravit kuchyň ve tvaru L nebo U.
Také toužíte po velké kuchyni? Inspirujte se v mých realizacích a neváhejte mě kontaktovat, ráda se pustím do vašeho projektu s vámi.
Vaše Markéta Vondráčková